Μειωμένη ερωτική επιθυμία; Έλλειψη ή δυσκολία οργασμού; Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ; Προβλήματα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης; Ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις ή ανησυχία γύρω από το σεξουαλικό προσανατολισμό; Όποιο κι αν είναι το δικό σου πρόβλημα στο σεξ, ένα είναι το σίγουρο: αποκλείεται να λυθεί ως δια μαγείας από μόνο του. Η καλύτερη λύση, σε τέτοιου είδους προβλήματα, είναι το sex therapy. Μια θεραπεία σύντομης διάρκειας, με πολλά πλεονεκτήματα. Το Sex Therapy μπορεί να δώσει λύση σε σεξουαλικά προβλήματα, μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ικανοποίηση του σεξ, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση σου.
Αν, επομένως, θέλεις να μάθεις περισσότερα για το sex therapy, ο Δρ. Θάνος Ασκητής, o κορυφαίος ειδικός στο πεδίο της σεξολογίας, έχει τις απαντήσεις! Εξηγεί ότι πρόκειται για μια εξειδικευμένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό γνωσιακών και συμπεριφορικών τεχνικών, θεραπεία συστήματος του ζευγαριού και ψυχοδυναμικών παρεμβάσεων, που έχουν φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες.
Για να διασφαλιστούν, όμως, τα καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Δρ. Θάνο Ασκητή, είναι σημαντικό:
Να μη χαθεί χρόνος
Είναι σημαντικό, όταν το ζευγάρι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στη σεξουαλική του σχέση, να μην το αφήνει να διαιωνίζεται, διότι από μόνο του αποκλείεται να λυθεί. Ένα πρόβλημα που καθυστερεί να λυθεί παγιώνεται και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Έχει σημασία, επομένως, όταν ο ένας αντιληφθεί την ύπαρξη ενός προβλήματος, αρχικά να το συζητήσει με τον άλλο και εν συνεχεία να απευθυνθούν μαζί στον ειδικό, που θα τους στηρίξει και θα τους καθοδηγήσει προς τη λύση του προβλήματος.
Να υπάρχει συνεργασία πολλών ειδικοτήτων
Για να γίνει σωστή διάγνωση, χρειάζεται να ερευνηθούν τόσο τα οργανικά όσο και τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλικό πρόβλημα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο θεραπείας γίνεται ψυχολογική διερεύνηση του ατόμου με αξιολόγηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών του. Παράλληλα, εξετάζεται και η θεραπεία οργανικών δυσλειτουργιών που ενδεχομένως επηρεάζουν τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία. Εκτός, λοιπόν, του θεραπευτή μπορεί να χρειαστεί η συνεργασία ενδοκρινολόγου, γυναικολόγου, ανδρολόγου, για την καλύτερη διάγνωση και σωστή θεραπεία του σεξουαλικού προβλήματος.
Το ζευγάρι να έρθει μαζί
Η ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος σε έναν από τους δύο συντρόφους ουσιαστικά αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά και τους δύο, επομένως απαιτεί κοινή αντιμετώπιση. Παρόλα αυτά, η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι να προσέρχεται για θεραπεία μόνο ο ένας και στην πορεία να ζητείται η συνεργασία και του άλλου συντρόφου. Το sex therapy περιλαμβάνει τεχνικές που έχουν ως σκοπό να εκπαιδεύσουν το ζευγάρι, ώστε να αντιμετωπίσει το σεξουαλικό του πρόβλημα. Συνεπώς, η παρουσία και των δύο συντρόφων θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, των τεχνικών αλλά και του νοήματος της θεραπείας. Η κοινή συμμετοχή στη θεραπεία έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και ολοκλήρωσής της. Αντίθετα, στις περιπτώσεις όπου μόνο ο ένας σύντροφος κάνει θεραπεία, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, εκείνος που μένει εκτός να παρεμποδίζει ή να καθυστερεί την ομαλή πορεία της και την επίλυση του προβλήματος.
Να γίνει ταυτόχρονα θεραπεία σε επίπεδο σχέσης
Γενικά το sex therapy, που ασχολείται στοχευμένα και μόνο με τη σεξουαλική δυσκολία του ζευγαριού, προϋποθέτει την ύπαρξη αρμονικής σχέσης μεταξύ των συντρόφων. Συνήθως, όμως, τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου και απλά να έρχονται ως αποτέλεσμα προβλημάτων στη σχέση. Πέρα, λοιπόν, από τις βιολογικές και ψυχολογικές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάζουν την ομαλή σεξουαλική λειτουργία, το sex therapy καλό είναι περιλαμβάνει και τη διερεύνηση της σχέσης του ζευγαριού. Αν στη σχέση υπάρχουν και άλλα θέματα που χρήζουν διερεύνησης, τότε πιθανόν να πρέπει να γίνει μια θεραπεία ζεύγους με ψυχολόγο και έπειτα να ακολουθήσει το sex therapy ή αυτά τα δύο να τρέξουν παράλληλα.
Για ένα επιτυχημένο sex therapy σημαντικό ρόλο παίζει η δέσμευση του ζευγαριού στη θεραπεία, καθώς και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με τον θεραπευτή. Όσο καλύτερη είναι η συνεργασία μεταξύ τους, τόσο πιο αποτελεσματική και βραχύχρονη θα είναι η θεραπεία.
O Δρ. Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – ψυχίατρος, διδάκτωρ της Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά και στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Είναι ο πρώτος γιατρός που μίλησε ανοικτά για το σεξ στην Ελλάδα από το 1987, με πλούσια αρθρογραφία και πολλές παρουσιάσεις τόσο από το ραδιόφωνο όσο και από την τηλεόραση. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ασκεί ενεργά την κλινική ψυχιατρική και διαχειρίζεται θεραπευτικά τα προβλήματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Εκπαιδεύει με συνεχή προγράμματα επιστημονικούς φορείς και θεραπευτές της Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ενώ εκδίδει έντυπα και βιβλία με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση στα σύγχρονα δεδομένα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το 2010 ίδρυσε μαζί με τους συνεργάτες του το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας στη Λευκωσία της Κύπρου.